ANTARA MAKANAN YANG BOLEH MENYEBABKAN KANSER
Kanser merupakan penyakit berbahaya yang semakin meningkat jumlah pesakitnya di negara kita. Walaupun boleh dikesan, namun ramai pesakit kanser yang cuma menyedarinya apabila penyakit ini sudah berada di tahap yang bahaya.
Apakah yang boleh kita lakukan untuk mengelak dan menghindari penyakit kanser? Antara yang boleh kita lakukan adalah mengetahui dan mengenalpasti makanan yang menjadi punca penyakit kanser.
1. Minuman berkarbonat
Menurut kajian yang telah diterbitkan dalam American Journal of Nutrition, penggemar minuman berkarbonat atau soda yang minum lebih daripada satu tin sehari mempunyai risiko stroke yang lebih tinggi daripada orang yang tidak minum minuman berkarbonat langsung. Kandungan gula yang tinggi dalam minuman berkarbonat menjadikannya punca kalori kosong (empty calories) yang menyebabkan kegemukan atau obesiti. Minuman berkarbonat juga menjadi punca kepada penyakit kencing manis, dan menyebabkan sakit ulser perut semakin melarat. Selain itu, dengan kandungan pewarna dan perisa tiruan seperti 4-methylimidazole (4-MI), tidak hairanlah jika minuman berkarbonat atau bergas ini telah terbukti sebagai penyebab kanser.
Kebanyakan makanan dalam tin adalah berbahaya kepada kesihatan. Ini adalah kerana kebanyakan tin yang digunakan mempunyai lapisan dalam yang mengandungi bahan kimia yang dipanggil bisphenol-A atau BPA. Tomato dalam tin dikatakan sangat berbahaya kerana kandungan asidnya yang tinggi yang menyebabkan BPA meresap ke dalam buah tersebut. Oleh itu, elakkan membeli makanan dalam tin dan belilah makanan yang segar.
3. Daging diproses
Daging yang diproses termasuklah sosej, daging burger, daging salai, dan sebagainya. Garam dan bahan kimia yang berlebihan yang digunakan dalam pemprosesan daging adalah berbahaya kepada kesihatan. Daging yang diproses mengandungi pelbagai bahan kimia dan pengawet, termasuk sodium nitrat yang membuatkannya kelihatan sedap dan segar, namun sebenarnya memudaratkan. Daging yang diasap atau disalai juga membahayakan kesihatan. Ini adalah kerana daging salai menyerap tar yang dihasilkan oleh asap. Tar inilah antara bahan berbahaya yang terkandung dalam rokok.
4. Kerepek kentang
Kerepek kentang atau potato chips sememangnya snek yang rangup, sedap dan mudah, namun memberi pelbagai kesan negatif kepada kesihatan. Kerepek kentang mengandungi lemak dan kalori yang tinggi, yang pastinya membawa kepada peningkatan berat badan. Selain mengandungi sodium atau garam yang berlebihan yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, kerepek kentang juga tinggi kandungan lemak trans atau lemak tepu yang boleh menyebabkan kolestrol tinggi. Mengandungi perasa dan pewarna tiruan serta pelbagai bahan pengawet, kerepek kentang juga mengandungi acrylamide, sejenis bahan yang dihasilkan apabila kentang digoreng dalam suhu yang sangat tinggi. Acrylamide ini juga terdapat dalam rokok, dan tentunya membahayakan kesihatan.
5. POPCORN
Selalu tengok wayang bertemankan popcorn..? Nampak ringan, tapi berbahaya untuk kesan jangka panjang..,. beg / sarung kertas / bekas popcorn dipenuhi dengan bahan kimia yang dikaitkan bukan sahaja dengan kemandulan , tetapi juga masalah hati, buah zakar, dan kanser pankreas.... Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA) mengaitkan asid perfluorooctanoic (PFOA) yang terdapat dalam beg / sarung kertas / bekas popcorn sebagai "berkemungkinan" karsinogen, ..
6. Minyak masak terhidrogen
Semua jenis minyak masak atau hydrogenated oil adalah minyak sayuran. Minyak sayuran tidak boleh diekstrak secara alami daripada sumbernya, tidak seperti mentega, jadi ianya harus melalui proses kimia, dan seterusnya diberi pewangi dan pewarna agar kelihatan menarik. Semua jenis minyak sayuran mengandungi asid lemak Omega-6 yang menyebabkan masalah kesihatan seperti penyakit jantung dan juga kanser seperti kanser kulit. Minyak terhidrogen juga mempengaruhi struktur sel badan manusia, yang berkait rapat dengan kanser.
7. Makanan diawet atau dijeruk
Makanan yang diawet atau dijeruk biasanya tinggi kandungan gula, garam, atau cuka, dan kadang kala, turut ditambah pewarna tiruan. Makanan sebegini meningkatkan risiko penyakit kanser. Selain itu, makanan yang diasap atau smoked juga mengandungi tar, iaitu bahan beracun yang terdapat dalam rokok. Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa makanan diawet meningkatkan risiko penyakit kanser seperti kanser kolorektal (colorectal) dan kanser perut.
8. Tepung gandum
Tepung gandum putih yang diproses adalah tidak baik untuk kesihatan. Kebanyakan kilang pemprosesan tepung gandum menggunakan sejenis bahan kimia yang dipanggil chlorine gas untuk melunturkan dan memutihkan tepung gandum. Chlorine gas ini adalah berbahaya jika dihidu dan jika diambil secara berlebihan, boleh menyebabkan maut. Tepung gandum yang diproses juga kehilangan banyak nutrien, selain mengandungi kadar indeks glisemik yang tinggi. Ini menyebabkan peningkatan gula dalam darah dan insulin yang mendadak, yang menjadi punca penyakit diabetes. Selain itu, tepung gandum yang ditukar menjadi gula dalam badan juga adalah makanan kepada kanser, menyebabkannya merebak dengan cepat.
9. Gula ringkas
Gula ringkas atau refined sugars bukan sahaja menyebabkan peningkatan kadar insulin, tetapi juga menjadi makanan kepada kanser, menyebabkan sel-sel kanser membesar dan merebak. High-fructose corn syrup (HFCS) atau sirap jagung tinggi fruktosa yang digunakan dalam banyak makanan di Amerika Syarikat merupakan contoh makanan kanser kerana HFCS mudah dan cepat diproses oleh sel kanser. Oleh sebab gula ringkas adalah bahan penting dalam kebanyakan makanan seperti kek, biskut, kuih muih, minuman kopi segera, dan sebagainya, maka tidak hairanlah jika kes-kes penyakit kanser semakin bertambah setiap hari.
10. Alkohol
Menurut satu kajian di Amerika Syarikat terhadap lebih 200,000 wanita selama hampir 14 tahun, wanita yang sudah menopause yang minum satu minuman alkohol sehari mempunyai hampir 30 peratus peningkatan kanser payudara berbanding wanita yang tidak minum alkohol langsung. Pengambilan alkohol merupakan penyebab kanser kedua tertinggi selepas penggunaan tembakau. Walaupun pengambilan alkohol dalam jumlah kecil boleh menurunkan risiko penyakit jantung, namun pengambilan alhojol berlebihan boleh menyebabkan kegagalan fungsi jantung, stroke, dan kematian mengejut. Menurut satu kajian tentang kanser, pengambilan alkohol berlebihan merupakan penyebab utama penyakit seperti kanser mulut, esofagus, hati, kolon, mulut, rektum, dan payudara.
11. Daging merah
Daging merah, jika diambil dalam jumlah yang kecil, adalah baik untuk kesihatan. Namun begitu, pengambilan daging merah setiap hari boleh meningkatkan risiko kematian disebabkan penyakit kanser. Selain itu, pengambilan daging merah yang berlebihan juga boleh menyebabkan penyakit kanser payudara, prostat dan kolon. Berbanding dengan daging merah seperti daging lembu atau kambing, daging ayam dan ikan dikatakan baik untuk kesihatan dan kurang memudaratkan.
12. Minuman Berperisa
Kita biasa jumpa banyak air yang dijual di pasaraya samada dalam kotak dan botol. Minuman ini ada dalam bentuk kordial, soda dan jus buatan. Kajian dalam jurnal Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" ada menunjukkan mereka yang mengambil air soda 2 kali atau lebih dalam seminggu mempunyai 87% risiko terkena kanser pankreas berbanding mereka yang tidak mengambil minuman ringan.
Ada juga kajian yang menunjukkan ada kaitan antara air berperisa ini dengan kanser perut dan usus. Agak mustahil jika kita fikirkan air yang biasa kita minum boleh menyebabkan sel sihat kita jadi kanser, namun, ia adalah penggalak dalam penghasilan sel tumor dan mempertingkatkan penghasilannya dengan lebih cepat. Takut kan?
Oleh itu, jom banyakkan minum air kosong dan jus buatan sendiri.
Pada pendapat saya, eloklah jika kita elakkan makan makanan yang diproses seperti makanan dalam tin dan makanan yang diawet. Makan makanan yang segar, dan kurangkan garam dan gula serta penambah perasa dalam makanan. Selain itu, makanlah dengan bersederhana, dan jangan berlebihan. Tak salah jika ingin menikmati makanan kegemaran anda, namun eloklah dalam jumlah yang sedikit dan tidak terlalu kerap.
Apakah yang boleh kita lakukan untuk mengelak dan menghindari penyakit kanser? Antara yang boleh kita lakukan adalah mengetahui dan mengenalpasti makanan yang menjadi punca penyakit kanser.
1. Minuman berkarbonat
2. Makanan dalam tin
3. Daging diproses
Daging yang diproses termasuklah sosej, daging burger, daging salai, dan sebagainya. Garam dan bahan kimia yang berlebihan yang digunakan dalam pemprosesan daging adalah berbahaya kepada kesihatan. Daging yang diproses mengandungi pelbagai bahan kimia dan pengawet, termasuk sodium nitrat yang membuatkannya kelihatan sedap dan segar, namun sebenarnya memudaratkan. Daging yang diasap atau disalai juga membahayakan kesihatan. Ini adalah kerana daging salai menyerap tar yang dihasilkan oleh asap. Tar inilah antara bahan berbahaya yang terkandung dalam rokok.
4. Kerepek kentang
Kerepek kentang atau potato chips sememangnya snek yang rangup, sedap dan mudah, namun memberi pelbagai kesan negatif kepada kesihatan. Kerepek kentang mengandungi lemak dan kalori yang tinggi, yang pastinya membawa kepada peningkatan berat badan. Selain mengandungi sodium atau garam yang berlebihan yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, kerepek kentang juga tinggi kandungan lemak trans atau lemak tepu yang boleh menyebabkan kolestrol tinggi. Mengandungi perasa dan pewarna tiruan serta pelbagai bahan pengawet, kerepek kentang juga mengandungi acrylamide, sejenis bahan yang dihasilkan apabila kentang digoreng dalam suhu yang sangat tinggi. Acrylamide ini juga terdapat dalam rokok, dan tentunya membahayakan kesihatan.
5. POPCORN
Selalu tengok wayang bertemankan popcorn..? Nampak ringan, tapi berbahaya untuk kesan jangka panjang..,. beg / sarung kertas / bekas popcorn dipenuhi dengan bahan kimia yang dikaitkan bukan sahaja dengan kemandulan , tetapi juga masalah hati, buah zakar, dan kanser pankreas.... Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA) mengaitkan asid perfluorooctanoic (PFOA) yang terdapat dalam beg / sarung kertas / bekas popcorn sebagai "berkemungkinan" karsinogen, ..
6. Minyak masak terhidrogen
Semua jenis minyak masak atau hydrogenated oil adalah minyak sayuran. Minyak sayuran tidak boleh diekstrak secara alami daripada sumbernya, tidak seperti mentega, jadi ianya harus melalui proses kimia, dan seterusnya diberi pewangi dan pewarna agar kelihatan menarik. Semua jenis minyak sayuran mengandungi asid lemak Omega-6 yang menyebabkan masalah kesihatan seperti penyakit jantung dan juga kanser seperti kanser kulit. Minyak terhidrogen juga mempengaruhi struktur sel badan manusia, yang berkait rapat dengan kanser.
7. Makanan diawet atau dijeruk
Makanan yang diawet atau dijeruk biasanya tinggi kandungan gula, garam, atau cuka, dan kadang kala, turut ditambah pewarna tiruan. Makanan sebegini meningkatkan risiko penyakit kanser. Selain itu, makanan yang diasap atau smoked juga mengandungi tar, iaitu bahan beracun yang terdapat dalam rokok. Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa makanan diawet meningkatkan risiko penyakit kanser seperti kanser kolorektal (colorectal) dan kanser perut.
8. Tepung gandum
Tepung gandum putih yang diproses adalah tidak baik untuk kesihatan. Kebanyakan kilang pemprosesan tepung gandum menggunakan sejenis bahan kimia yang dipanggil chlorine gas untuk melunturkan dan memutihkan tepung gandum. Chlorine gas ini adalah berbahaya jika dihidu dan jika diambil secara berlebihan, boleh menyebabkan maut. Tepung gandum yang diproses juga kehilangan banyak nutrien, selain mengandungi kadar indeks glisemik yang tinggi. Ini menyebabkan peningkatan gula dalam darah dan insulin yang mendadak, yang menjadi punca penyakit diabetes. Selain itu, tepung gandum yang ditukar menjadi gula dalam badan juga adalah makanan kepada kanser, menyebabkannya merebak dengan cepat.
9. Gula ringkas
Gula ringkas atau refined sugars bukan sahaja menyebabkan peningkatan kadar insulin, tetapi juga menjadi makanan kepada kanser, menyebabkan sel-sel kanser membesar dan merebak. High-fructose corn syrup (HFCS) atau sirap jagung tinggi fruktosa yang digunakan dalam banyak makanan di Amerika Syarikat merupakan contoh makanan kanser kerana HFCS mudah dan cepat diproses oleh sel kanser. Oleh sebab gula ringkas adalah bahan penting dalam kebanyakan makanan seperti kek, biskut, kuih muih, minuman kopi segera, dan sebagainya, maka tidak hairanlah jika kes-kes penyakit kanser semakin bertambah setiap hari.
10. Alkohol
Menurut satu kajian di Amerika Syarikat terhadap lebih 200,000 wanita selama hampir 14 tahun, wanita yang sudah menopause yang minum satu minuman alkohol sehari mempunyai hampir 30 peratus peningkatan kanser payudara berbanding wanita yang tidak minum alkohol langsung. Pengambilan alkohol merupakan penyebab kanser kedua tertinggi selepas penggunaan tembakau. Walaupun pengambilan alkohol dalam jumlah kecil boleh menurunkan risiko penyakit jantung, namun pengambilan alhojol berlebihan boleh menyebabkan kegagalan fungsi jantung, stroke, dan kematian mengejut. Menurut satu kajian tentang kanser, pengambilan alkohol berlebihan merupakan penyebab utama penyakit seperti kanser mulut, esofagus, hati, kolon, mulut, rektum, dan payudara.
11. Daging merah
Daging merah, jika diambil dalam jumlah yang kecil, adalah baik untuk kesihatan. Namun begitu, pengambilan daging merah setiap hari boleh meningkatkan risiko kematian disebabkan penyakit kanser. Selain itu, pengambilan daging merah yang berlebihan juga boleh menyebabkan penyakit kanser payudara, prostat dan kolon. Berbanding dengan daging merah seperti daging lembu atau kambing, daging ayam dan ikan dikatakan baik untuk kesihatan dan kurang memudaratkan.
12. Minuman Berperisa
Kita biasa jumpa banyak air yang dijual di pasaraya samada dalam kotak dan botol. Minuman ini ada dalam bentuk kordial, soda dan jus buatan. Kajian dalam jurnal Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" ada menunjukkan mereka yang mengambil air soda 2 kali atau lebih dalam seminggu mempunyai 87% risiko terkena kanser pankreas berbanding mereka yang tidak mengambil minuman ringan.
Ada juga kajian yang menunjukkan ada kaitan antara air berperisa ini dengan kanser perut dan usus. Agak mustahil jika kita fikirkan air yang biasa kita minum boleh menyebabkan sel sihat kita jadi kanser, namun, ia adalah penggalak dalam penghasilan sel tumor dan mempertingkatkan penghasilannya dengan lebih cepat. Takut kan?
Oleh itu, jom banyakkan minum air kosong dan jus buatan sendiri.
Pada pendapat saya, eloklah jika kita elakkan makan makanan yang diproses seperti makanan dalam tin dan makanan yang diawet. Makan makanan yang segar, dan kurangkan garam dan gula serta penambah perasa dalam makanan. Selain itu, makanlah dengan bersederhana, dan jangan berlebihan. Tak salah jika ingin menikmati makanan kegemaran anda, namun eloklah dalam jumlah yang sedikit dan tidak terlalu kerap.
CEGAH SEBELUM PARAH
BILA PARAH , MUDAH JADI BARAH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan